«

»

Lip 25

Wydrukuj to Wpis

Zmysłowe jagody…

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Chwila zapomnienia w najlepszym stylu… czyli smakowite jagodzianki 

Są jak małe słoneczka…, kuszące, rumiane i okrąglutkie. Kiedy się pojawiają, nie sposób odmówić sobie przyjemności ich skosztowania. Pachną nieziemsko, a kiedy próbuje się ich, urzekają puszystością ciasta i jedwabiście-atłasową miękkością swojego wnętrza. Dopiero po kilku sekundach, kiedy zmysły uporają się z tą różnicą konsystencji, zaczyna pracować zmysł smaku… jagody…., tak czujemy jagody…, małe kuleczki przepełnione jedynym w swoim rodzaju sokiem wypływającym z pękających cienkich skórek…

By cieszyć się do woli smakiem jagodzianek, trzeba je mieć na własność! Najlepiej jest więc po prostu samemu je sobie upiec, bo siłą jagodzianek jest to, że ile by się ich nie zjadło, po chwili znowu z pokusą się na nie spogląda.

Składniki:

Ciasto
*500g mąki przennej,
*2 jajka,
*1/2 szklanki cukru pudru,
*1 czubata łyżka masła lub margaryny,
*5 dag drożdży,
*1 szklanka mleka,
*szczypta soli.

Nadzienie
*250g jagód,
*1 czubata łyżka bułki tartej,
*3 łyżki cukru kryształu,
*1 duże opakowanie cukru waniliowego,
*1 jajko i odrobina mleka do posmarowania bułek.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki, rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ścierką naczyniu do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, wymieszać, dodać jajka z cukrem i roztopione letnie masło lub margarynę. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Przebrane jagody opłukać na sitku, dokładnie osączyć, wymieszać z bułką tartą, cukrem i cukrem wanilinowym.

Kiedy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, nakładać po ok. 1 łyżce jagód z cukrem, zlepić dokładnie, żeby nadzienie nie wyciekło. Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach, znów przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto się lepi do rąk, wystarczy ręce posmarować odrobiną oleju.

Piekarnik nagrzać do 180ºC, każdą bułeczkę posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, wstawić do piekarnika i piec aż się zrumienią.

Ostudzone ale jeszcze ciepłe jagodzianki można posypać cukrem pudrem, lub całkiem wystudzić i polukrować.

Smacznego!!

[ fot. net]

 

 

Caliente

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Blogger.com
  • Google Bookmarks
  • Live
  • LinkedIn
  • Wykop
  • Gadu-Gadu Live
  • Śledzik
  • Kciuk.pl
  • Dodaj do ulubionych
  • email

Permalink do tego artykułu: http://icaliente.pl/smak/zmyslowe-jagody/

2 Komentarze

  1. Margarytka

    Proszę o usunięcie mojego zdjęcia z jagodziankami – nie dałam zgody na kopiowanie i publikację.

    1. Caliente

      To prawda… przepraszam.
      To zdjęcie wydało mi się najlepszym z możliwych do tego tematu, ale faktycznie zgody nie miałam na publikację. Oczywiście je usunęłam.
      W ramach przeprosin mogę polecić Pani bloga i umieścić linka do niego.
      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *