«

»

Mar 30

Wydrukuj to Wpis

Tradycyjny żur wielkanocny

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Święta wielkanocne od zawsze kojarzą mi się z tradycyjnym żurem na zakwasie z żytniej mąki. Żur jaki jest każdy wie i widzi, przepis na doskonały tradycyjny żur wielkanocny, który jest tak bardzo lubiany w naszym kraju, niby powinien być jeden i to starannie pielęgnowany, przekazywany z pokolenia na pokolenie, a jednak…

Jak to z nami Polakami bywa, każdy z nas ma swój najlepszy i niepowtarzalny pomysł na żur, każda pani domu gotuje go po swojemu, nie wspomnę już o panach, którzy są tak samo emocjonalnie mocno przywiązani do swojego przepisu jak i panie. Ja również przedstawię tutaj swój własny, dopracowany przez lata doświadczeń, który nieskromnie powiem, że smakuje każdemu, kto go spróbuje…  i to bardzo.

Składniki:

1 pieczona golonka

4 średniej wielkości białe kiełbasy (dla 4 osób)

(lub kawałek boczku wędzonego zamiast golonki)

kawałek szynki wędzonej

0,5l zakwasu na mące żytniej

ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty,

liść laurowy 3-4 sztuki

3 łyżki 12% śmietany zakwaszanej

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki chrzanu tartego

1 łyżka majeranku

sól jodowana do smaku

4 jaja na twardo

 

Do 5l garnka wlewamy około 2/3 wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy, białą kiełbasę i golonkę, lub boczek.  Golonkę gotujemy do miękkości, wystarczy około 10-15 minut (golonka została wcześniej już upieczona). Po wyjęciu jej z wywaru, kroimy drobno, i z powrotem wędruje ona do garnka. Kiełbasę ugotowaną wyjmujemy do miski na czas przygotowania żuru. Kroimy drobno wędzoną szynkę, i wrzucamy do wywaru. Jeśli zamiast golonki daliśmy boczek, kroimy drobno boczek i skrojony czosnek. Po około 10 minutach gotowania, wlewamy dobrze zmieszany zakwas, mieszamy całość do momentu wrzenia, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka. Zabielamy żur śmietaną, na koniec dodajemy starty w dłoniach aromatyczny majeranek i chrzan. Niektórzy do żuru dodają ugotowane i podzielone na ćwiartki jaja na twardo, ale ja proponuję jednak podzielić jaja wprost na talerzu i zalać je żurem. Propozycji podania jest wiele, tak jak i samych przepisów żuru, może być z pieczywem razowym lub bez, może być z białą kiełbasą skrojoną w plasterki lub w całości, może być w talerzu, bulionówce lub… w chlebie.

Smacznego.

 

Caliente

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Blogger.com
  • Google Bookmarks
  • Live
  • LinkedIn
  • Wykop
  • Gadu-Gadu Live
  • Śledzik
  • Kciuk.pl
  • Dodaj do ulubionych
  • email

Permalink do tego artykułu: http://icaliente.pl/smak/tradycyjny-zur-wielkanocny/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *