«

»

Lip 31

Wydrukuj to Wpis

Polędwica w sosie musztardowo-malinowym

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

DSC_0321Polędwica wieprzowa w sosie musztardowo-malinowym … , podobno brzmi intrygująco 😉
Miła odmiana dla mnie, po kurczaku czy indyku w wersji lajt czyli w postaci beztłuszczowych piersi.
Jeśli masz w lodówce musztardę, a tak naprawdę potrzebujemy do wykonania gęstej marynaty 4 różne jej smaki i jogurt naturalny lub grecki, możesz śmiało zabrać się za to danie 🙂
Dla finezji smaku, eksperymentalnie dodałam maliny.
Można podać z kaszą, ja wybrałam jaglaną.

 

DSC_0318Składniki:
– 2-3 średniej wielkości polędwice wieprzowe
– 3 łyżeczki musztardy Dijon
– 3 łyżeczki musztardy miodowej lub słodkiej Develey
– 2 łyżeczki musztardy stołowej
– 2 łyżeczki musztardy gorczycowej
– 2 łyżki oleju lnianego
– 3 łyżki jogurtu naturalnego / greckiego
– 1/3 szklanki wody
–  tymianek
– garść malin

Przygotowanie:
Oczyszczoną z błon polędwicę, opłukaną i osuszoną papierowym ręcznikiem, na kilka godzin, najlepiej na noc, smarujemy lnianym olejem, obsypujemy tymiankiem i otulamy szczelnie przygotowaną musztardową marynatą.
Następnie przekładamy na dużą patelnię i podsmażamy, tak, by zrumienić mięso z obu stron.
Przekładamy mięso w trakcie smażenia kilka razy.
Dodajemy jogurt naturalny, dusimy pod przykryciem, dodając uprzednio 1/3 szklanki wody.
Po ok.30 minutach kroimy mięso w szerokie porcje i  przekładamy do małego rondla.
Dodajemy resztę jogurtu i maliny, przykrywamy.
Dusimy kolejne 10 minut na minimalnym ogniu, do uzyskania jednorodnego musztardowo-malinowego sosu.

Smacznego 🙂

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Blogger.com
  • Google Bookmarks
  • Live
  • LinkedIn
  • Wykop
  • Gadu-Gadu Live
  • Śledzik
  • Kciuk.pl
  • Dodaj do ulubionych
  • email

Permalink do tego artykułu: http://icaliente.pl/smak/poledwica-w-sosie-musztardowo-malinowym/

1 komentarz

  1. Białe zęby

    o kurcze, połączenie musztardy i malin mega mnie zaskoczyło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *